Mikä tarkalleen on 5G?

5G tarkoittaa uutta televiestintästandardia. Se lupaa reaaliaikaista tiedonsiirtoa ja sitä pidetään avaintieteellisenä digitalisointiteknologiana. 5G-verkon nopeus ja lyhyt vasteaika ovat ratkaisevia teollisissa sovelluksissa ja innovaatioissa, kuten itsenäisessä ajamisessa, tavaralogistiikassa sekä robottien ja koneiden verkottamisessa. 5G-verkkoja voidaan rakentaa yhdistämään satoja tuhansia laitteita.

Korvaako 5G-tekniikka 4G-tekniikan?

Ensinnäkin 5G: n osittaiset parannukset leviävät pohjautuen 4G: tekniikkaan. 4G- ja 5G-verkkoja käytetään yhdessä tai rinnakkain siten, että laajennus voi tapahtua vaiheittain. 4G-standardi on edelleen olennainen osa 5G:tä. Käyttäjät eivät todennäköisesti huomaa, käyttävätkö laitteet tulevaisuudessa 4G- tai 5G-verkkoa. Ensimmäiset 5G-matkapuhelimet ja -tabletit on julkaistu vuoden 2019 lopulla.

Milloin 5G otetaan käyttöön ja missä sitä käytetään jo?

5G-verkon laajentamisen edelläkävijät ovat Aasiasta ja Yhdysvalloista: Ensimmäiset julkiset 5G-verkot kytkettiin päälle lähes saman aikaisesti Yhdysvalloissa ja Etelä-Koreassa. Etelä-Koreassa verkon kattavuus on huomattavasti suurempi kuin Yhdysvalloissa. Japani on myös valmis 5G-vallankumoukseen ja syksyyn mennessä 5G-verkkojen pitäisi olla siellä käytettävissä valtakunnallisesti. Espanja oli ensimmäinen eurooppalainen maa, joka toi markkinoille 5G:n kesäkuussa 2019. 5G on jo käytössä myös monissa Sveitsin ja Ison-Britannian kaupungeissa, mutta tällä hetkellä myös Suomessa on paikoittain ainakin kokeiluja käynnissä. 5G lähettimiä löytyy ainakin Vantaalta, Herttoniemestä ja Hollolasta.

Norjan, Islannin, Ruotsin, Tanskan ja Suomen hallitusten päämiehet ilmoittivat muodostavansa maailman ensimmäisen ja parhaiten integroidun 5G-alueen. Vuodesta 2018 lähtien Saksassa on toteutettu laajoja pilottihankkeita ja 5G-testialueita – esimerkiksi Berliinissä ja Hampurin satamassa. Telekomin mukaan ensimmäiset nopeaa Internetiä koskevat matkapuhelinsopimukset ovat saatavilla vasta vuonna 2020 tai vuoden 2021 alussa. Vuoteen 2025 mennessä 99 prosentilla saksalaisista kotitalouksista on tarkoitus olla 5G-verkon kautta.

Miten 5G verkon asennus eroaa aiemmista verkoista?

Toistaiseksi matkaviestinverkon taajuudet ovat olleet alle 2,6 gigahertsiä (GHz). 5G-verkon taajuudet ovat tällä hetkellä 2–3,7 gigahertsiä ja kaukaisessa tulevaisuudessa jopa 60 gigahertsiä. Mitä korkeampi taajuus, sitä pienempi tai tiheämpi on verkon vaikutus alue. Siksi 5G-verkko vaatii paljon enemmän lähetinmastoja peittämään saman alueen kuin aiemmat teknologiat.

Aikaisemmat lähetinmastot on asennettu torneihin tai katoille. Uudet 5G-lähetysasemat voidaan asentaa käytännössä minne tahansa pienissä laatikoissa. Tämä tarkoittaa, että olet fyysisesti paljon lähempänä niitä, koska ne asennetaan lyhtypylväisiin, bussipysäkkeihin, liikennevaloihin tai seiniin. Ja tietysti saat osaksesi enemmän säteilyä.

Kuinka korkeataajuinen säteily vaikuttaa hyvinvointiin tai terveyteen?

Sähkömagneettinen säteily aiheuttaa kehon vesimolekyylien värähtelyä. Tämä tuottaa kitkalämpöä – ja lämpötila kudoksissa ja soluissa nousee. Tämä tarkoittaa organismille stressiä, joka voi ilmetä oireina kuten päänsärky, hermostuneisuus tai unettomuus.

5G-verkon laajentuessa radioaktiivista säteilyä esiintyy ympäristössä tulevaisuudessa huomattavasti enemmän. Liittovaltion säteilysuojelutoimiston (BfS) presidentti Inge Paulini kertoi Passauer Neue Presselle: ”Merkittävän suuret tiedonsiirtomäärät, uudet ja ylimääräiset lähettimet ja korkeammat taajuudet muuttavat säteilyintensiteettiä. Ne on tutkittava.

Suomalaiset lääkärit ovat tehneet kansalaisaloitteen 5G:n tutkimiseksi.

Dr. Robert Young (U.S.A)

5G-järjestelmä on langaton WiGig (supernopea Wifi-standardi) -verkko, joka toimii 60 GHz: n skaalalla jopa 10 Gbps:n latausnopeudella, kun 4G: n latausnopeus on 10 Mbps. 60 GHz: n taajuus on sama taajuus, jolla happimolekyylit värähtelevät. 60 GHz: n taajuudella ilmakehän happi absorboi 98% siirretystä 5G-energiasta, mikä muuttaa sitten happimolekyylien elektronien kiertoratojen ominaisuuksia. Happi on kaksiatominen molekyyli ja happimolekyyleissä on elektroneja, jotka ne jakavat keskenään. Se mitä hengitämme, ovat kaksi happimolekyyliä, jotka ovat sitoutuneet yhteen jakamistaan elektroneista. Kun happimolekyyli osuu 60 GHz: n 5G-aaltoihin, aallot vaikuttavat näiden jaettujen/yhdistettyjen elektronien kiertoradan resonanssiominaisuuksiin. Juuri nämä jaetut elektronit sitoutuvat veressä olevaan hemoglobiiniin. Kun happi hajoaa, se ei enää sitoudu hemoglobiiniin ja myoglobiiniin (happea kuljettavat molekyylit), ja siksi punasolut eivät pysty kuljettamaan happea solun voimalaitoksen ”kalvolle”. Ilman happea maksa muuttuu tukkoiseksi, ja keho ja aivot alkavat hajota hitaan tukehtumisen takia. Koska aivot ovat kehon elimiä, jotka ovat erityisen herkkiä hapen puutteelle, jos happea ei saada riittävästi aivoihin, seurauksena on aivojen hypoksia. Hypoksia tarkoittaa kehon vähentynyttä hapensaantia ja siitä johtuvaa keskushermoston hapenpuutetta.

Kuinka voit suojautua?

5G:n verkkojen myötä säteily tihenee ja muuttuu paljon massiivisemmaksi. Siksi tehokas suojaus on tärkeämpää kuin koskaan. Tämä koskee ennen kaikkea kotona, toimistossa, tien päällä ja soitettaessa puheluita älypuhelimella. Bauer Biotec on kehittänyt yli 20 vuoden ajan kokeiltuja ratkaisuja, joita käytetään menestyksekkäästi 13 maassa. Jatkamme jatkossakin luotettavan suojauksen ja positiivisen energian tarjoamista asiakkaillemme.

4G-tuotteidemme avulla olet edelleen suojattu kattavasti ja luotettavasti ja nyt olemme lanseeranneet TRANSFORMER 28-5G:n joka tarjoaa kodille ja toimistoille luotettavan säteilysuojan ja GREEN8 evolution sarjan puhelimille. BODY HARMONIZER Premium 5G on saatavana yleiseksi vartalon suojaksi tien päällä. Nämä tuotteet neutraloivat uudet 5G-taajuusalueet, jotka perustuvat GREEN 8 -teknologiaan.